Vitamín C, známy tiež pod názvom kyselina askorbová, objavil na
začiatku 20. storočia maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi. Vitamín C
je organická zlúčenina rozpustná vo vode s chemickým vzorcom γ-laktón
2-oxo-L-gulonová kyselina.
Vitamín C sa podieľa na
mnohých procesoch v ľudskom organizme. Ak ho telo nedostáva v
dostatočnom množstve, dochádza k prejavom jeho nedostatku. Infúzie s
vitamínom C predstavujú jednu z možností, ako telu dodať vitamín C vo
vysokých dávkach a tým vyrovnať jeho nedostatok.
Jednou z najdôležitejších vlastností kyseliny
askorbovej je jej schopnosť eliminovať tzv. voľné radikály, ktoré sa v
tele vytvárajú. Stopové prvky zinok, selén a mangán fungujú spolu s
vitamínom C ako „ochrana pred koróziou“, čo znamená, že chránia bunky
ľudského tela pred oxidačným účinkom voľných radikálov. Okrem
toho je vitamín C dôležitý pre náš imunitný systém. Ľudské telo ho
potrebuje aj pri tvorbe väzivového tkaniva a kolagénu a pomáha tiež
pečeni pri odstraňovaní škodlivých látok z organizmu.